Tort potwór ciasteczkowy

Pyszny, domowy tort potwór ciasteczkowy to świetny pomysł na urodzinowy wypiek dla dzieci i dorosłych z poczuciem humoru 🙂 Bardzo łatwy i smaczny tort przygotujesz w około 2 godziny (łącznie z czasem pieczenia, studzenia i dekorowania:) Zapraszam do wspólnego pieczenia 🙂

Składniki (16 porcji)

4 duże wiejskie jaja

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

saszetka cukru waniliowego

3/4 szkl. cukru białego kryształ

2 łyżki stołowe oleju

1 szkl. mąki pszennej tortowej

 

1. Oddziel białka i żółtka jaj.

2. Białka ubij mikserem na bardzo sztywną pianę z dodatkiem cukru i cukru waniliowego

3. Żółtka wymieszaj z olejem i dodaj delikatnie mieszając do piany z białek

4.Przesiej mąką i proszek przez sito i stopniowo dodawaj do masy, mieszaj delikatnie

5. Okrągłą blaszkę wyłóż dokładnie papierem do pieczenia (tak, aby również zabezpieczyć boki)

6. Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika (150 stopni) i pozostaw na 25 -30 min.

7. Po upieczeniu wystudź

 

Nadzienie:

-1 opakowanie serka mascarpone

-250 ml śmietany 30-36%

-cukier puder (ok. łyżka stołowa lub więcej, jeżeli wolisz słodszą masę)

-rurki waflowe (ok. 15 dkg)

-draże kakaowe (1/2 opakowania)

-kulki ryżowe w czekoladzie (ok. 10 g)

-ciasteczka typu pieguski z czekoladą – 1 opakowanie

-aromat śmietankowy lub waniliowy

1. Ubij śmietanę na sztywną masę mikserem.

2. Dodaj do śmietany mascarpone, cukier i aromat – dokładnie zmiksuj całość

3.Pokrusz ciasteczka typu pieguski (pozostaw do dekoracji 2-3 w całości), pokrusz rurki waflowe, posiekaj draże

4.Wszystko wymieszaj z przygotowaną masą z mascarpone i z kulkami ryżowymi

5. Biszkopt przekrój poziomo, posmaruj przygotowaną masą i przykryj drugą częścią biszkoptu (jeżeli lubisz możesz nasączyć spód przed nałożeniem masy: 1/2 szkl. wody, łyżeczka cukru pudru, aromat waniliowy, sok z 1/2 cytryny).

 

DEKORACJA:

-niebieski barwnik spożywczy w proszku (szczypta)

-400 ml śmietany 30-36 %

-1 łyżka cukru pudru

-2 saszetki śmietanfixu dr Oetker

-2 draże czekoladowe

-2-3 ciasteczka typu pieguski

1.Śmietanę ubij na sztywną masę z dodatkiem cukru i śmietanfixu.

2. Posmaruj cienką warstwą biszkopt (wykorzystaj max. 1/4 ilości śmietany)

3. Do pozostałej części śmietany dodaj barwnik spożywczy i wymieszaj

4. Dekoruj używając rękawa cukierniczego i końcówki w kształcie gwiazdki (wcześniej nożykiem wyznacz sobie obszar, gdzie będą oczy potwora)

5.przełam na pół ciasteczka i włóż w miejsce paszczy potwora ciasteczkowego, rozsyp nieco okruszków

6. Zrób oczy używając 2 draży

potwor ciasteczkowy_tort

Smacznego:)

 

3.