Szbyki makowiec z bezą

Dziś ciasto dla wielbicieli maku 🙂 Łatwy i szybki makowiec z bezą przygotujesz w mniej niż 45 minut (uwzględniając w tym czasie również pieczenie). Makowiec z bezą świetnie sprawdzi się nie tylko jako ciasto na Boże Narodzenie, ale pyszny słodki dodatek na codzień, gdy tylko masz ochotę poczuć smak domowego wypieku.

Czas przygotowania: max. 45 minut

cena: ok. 20 PLN

ilość porcji: 16 – 20

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 paczki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka jaj
  1. Wykorzystując wszystkie składniki zagnieść ciasto i  wyłożyć na tortownicę

Masa makowa:

  • gotowa masa makowa z bakaliami 750 g
  • ubita piana z 3 białek

Dokładnie wymieszaj masę z białkami, rozłóż równomiernie na przygotowanym spodzie w tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika (170 stopni) na 15 miut. W tym czasie przygotuj masę bezową.

Masa bezowa

  • 8 białek
  • 1 szkl. cukru
  1. Ubij białka na sztywną masę z dodatkiem odrobiny soli, gdy piana będzie sztywna dodawaj stopniowo cukier
  2. Sprawdź, czy uzyskałeś sztywną masę i doprowadziłeś do  całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru

 

Wyłóż masę bezową na podpieczone ciasto. Pozostaw w piekarniku 15-20 minut używając funkcji „termoobieg”

Smacznego