sernik na zimno

Lato to czas słodkich inspiracji. Dostępność świeżych owoców oraz słoneczna pogoda powodują, że sernik na zimno jest idealnym deserem.

 

czas przygotowania: 15 minut + schłodzenie ok. 5-8 godzin

potrzebujesz: 10 pucharków/szklanek lub 1 tortownica o średnicy 28 cm

Składniki (ok. 10 porcji)

  • herbatniki (200 g)
  • masło 82% tłuszczu  (1oo g)
  • twaróg mielony – minimum 2 razy (700 g)
  • 150 ml mleka
  • czekolada biała – 4 szt. (400 g)
  • galaretka truskawkowa
  • 400 ml wody
  • owoce – 500 g (maliny/truskawki lub inne)
  1. Herbatniki dokładnie rozkrusz, rozpuść masło razem z mlekiem. Wsyp herbatniki, dokładnie wymieszaj. Masę ułóż na dnie formy lub w pucharkach/szklankach. Wstaw do lodówki
  2. Rozpuść czekoladę białą
  3. Przełóż twaróg do miski/naczynia, energicznie mieszając dodawaj stopniowo rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Równomiernie rozłóż na przygotowanej z herbatników masie i wstaw do lodówki
  4. Przygotuj galaretkę – zagotuj 400 ml wody, wymieszaj dokładnie, pozostaw do wystygnięcia, następnie włóż do lodówki. Gdy galaretka nieco stężeje, ułóż na przygotowanym serniku owoce, zalej galaretką i odstaw do lodówki. Schładzaj około 5-8 godzin przed podaniem

PORADA: jeżeli chcesz, aby galaretka szybciej stężała, przygotuj 500 gram owoców mrożonych (truskawki/maliny). Gdy galaretka wystygnie, dodaj owoce i wymieszaj, po kilku minutach możesz wyłożyć galaretkę na przygotowany sernik.

Sernik na zimno z owocami spełni oczekiwania każdego wielbiciela letnich deserów. Jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, co powoduje, że nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni, aby na Twoim stole pojawił się sernik z białą czekoladą. Z Twoją pomocą owocowy sernik mogą przygotować także dzieci.

 

Jeżeli chcesz zachwycić swoich bliskich, wypróbuj przepis  🙂

 

smacznego