sernik na zimno z batonikami mars

Pyszny sernik na zimno z batonikami mars, który zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Idealne ciasto na lato, które możesz podawać na każdą okazję. Jeżeli lubisz połączenie delikatnej masy serowej z czekoladą i karmelem – to idealne ciasto dla Ciebie.  Choć  nie należy do tak zwanych szybkich ciast, to nie jest bardzo pracochłonne.

koszt: średni

ilość porcji: 15-18

czas przygotowania:

ciasto: 7 min.+pieczenie 30 min.

masa: 12-15 min. + chłodzenie – ok. 2-4 godziny

składniki:

CIASTO:

  • 5 jaj
  • 3/4 szkl. cukru biały kryształ
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 9 łyżek stołowych oleju roślinnego
  1. Żółtka oddziel od białek i połącz z olejem (dokładnie wymieszaj)
  2. Białka ubij mikserem na sztywną pianę (na początku dodaj szczyptę soli, potem stopniowo cukier)
  3. Dodaj żółtka do białek i delikatnie wymieszaj
  4. stopniowo dodawaj mąkę i proszek do pieczenia (wymieszaj drewnianą łyżką na jednolitą masę)
  5. Przełóż do średniej formy (kwadrat lub prostokąt), pamiętaj o wyłożeniu formy papierem do wypieków
  6. Pieczenie: 25 – 30 min. w temp. 150 st. C (biszkopt będzie gotowy, gdy nabierze złocistego koloru, pamiętaj, aby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika)

*Alternatywa dla ciasta biszkoptowego to ok. 500 g rozkruszonych herbatników połączonych z 150 g masła

MASA SEROWA:

  • ser twarogowy na sernik (1 wiaderko, np. dr Oetker, President)
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeżeli lubisz słodsze ciasto)
  • aromat śmietankowy
  • 3,5 łyżki żelatyny
  • 70 ml mleka (1/3 szkl.)
  • batony mars – 2 -3 sztuki
  • karmel: 40 g masła, 4 – 5 łyżek brązowego cukru, 125 ml śmietany 36% (płynnej), podsmażaj cukier na suchej, teflonowej patelni, gdy zacznie się rozpuszczać, dodaj masło i śmietanę, powoli podgrzewaj, aż masa zgęstnieje
  1. Ser zmiksuj z dodatkiem cukru pudru i aromatu śmietankowego
  2. Rozpuść żelatynę w ciepłym mleku (dokładnie wymieszaj)
  3. Dodawaj stopniowo żelatynę do masy serowej
  4. Odstaw masę do lodówki na ok. 20 – 30 min.
  5. Przełóż 1/2 masy serowej na wystudzony biszkopt i układaj kawałki batonów mars (połowę ilości), polej przygotowanym i wystudzonym karmelem (pozostaw niewielką ilość do dekoracji), wyłóż pozostałą część masy serowej, wyrównaj
  6. Ułóż na wierzchu masy serowej kawałki batoników mars, polej resztą karmelu
  7. Odstaw do lodówki na 2 – 4 godziny przed podaniem

sernik na zimno z batonikami marssernik marssernik na zimno z czekoladą