Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

Wyborna sałatka z serem pleśniowym i gruszką oraz granatem to bogactwo smaku. Sałatka idealna na kolację, bądź jako przystawka. Ser st. agur jest delikatny i aksamitny dzięki temu tak dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami.

czas przygotowania: 10 min.

składniki (2 porcje)

-1 dojrzała, słodka gruszka (niezbyt miękka)

-1 owoc granatu

-150 g sera st. agur

-50 g parmezanu

-gałązka świeżej kolendry (jeśli lubicie)

-2 szklanki sałaty batawskiej (alternatywnie 2 szkl. rozdrobnionej na cząstki sałaty lodowej)

-50-70 ml białego wina (słodkie lub półsłodkie)

Sałatę umytą i osuszoną rozkładamy na talerzach. Myjemy i obieramy gruszkę, którą kroimy na plastry o grubości ok.7-10 mm, układamy na sałacie (tworząc krąg). Obieramy owoc granatu – z połowy wyciskamy sok, który mieszamy dokładnie z winem, zaś pozostałą częścią posypujemy sałatkę. Na gruszce układamy ser st. agur podzielony na cząstki, polewamy sosem z granatu i wina całość, następnie lekko posypujemy posiekaną kolendrą i drobno startym parmezanem.

smacznego 🙂