Przystawka z gruszką

Przystawka z gruszką to dobra propozycja dla Ciebie, jeżeli chcesz przygotować coś pysznego szybko, a równocześnie lubisz ładny wygląd potraw. Wszystkie składniki z łatwością zakupisz w każdym sklepie. Przygotowanie przystawki, która może stać się również przekąską, lub kolacją, zajmie Ci około 10 min. 🙂

czas przygotowania: 7-10 minut

składniki (2 porcje):

-1 gruszka, np. klapsa (nie powinna być bardzo miękka)

-łyżka startego parmezanu (ok. 10 g)

-suszona żurawina – ok. 16-20 sztuk

-szklanka rukoli

-2 plastry bekonu lub szynki dobrej jakości

-opcjonalnie: oliwa z oliwek – 1 łyżeczka

 

Gruszkę obierz, umyj, przekrój na 6-8 części (kształt łódki). Szynkę pokrój w plastry o szerokości 1.5 – 2 cm. Podsmaż z obu stron na suchej teflonowej patelni, odłóż na papierowy ręcznik. Na patelni podsmaż gruszkę (jeżeli jest za mało tłuszczu z szynki dodaj odrobinę oliwy z oliwek).Gruszka powinna być miękka i zrumieniona. Zdejmij z patelni, każdy kawałek zawiń w pasek szynki. Na talerzach ułóż umytą i osuszoną rukolę, na niej gruszki, udekoruj suszoną żurawiną i posyp parmezanem.

Smacznego 🙂

przystawka_z_gruszka