Przystawka z bakłażanem

Przystawka z bakłażanem jest jednym z dań, które najchętniej przyrządzam na różne okazje. Bakłażan, nazywany również gruszką miłości, jest wspaniałym składnikiem wielu potraw. Jeżeli jest dobrze przyrządzony i pozbawiony goryczy stanowi pyszny dodatek do sałatek, makaronów, mięs.

składniki (2 porcje)

czas przygotowania: ok.30 min.

-6 plastrów bakłażana (ok. 220 g)

-łyżka stołowa czerwonego pesto (gotowe lub domowe)*

-1 gruszka klapsa (nie powinna być bardzo miękka)

-łyżka oliwy z oliwek

-1 łyżka parmezanu (startego)

-6 listków świeżej bazylii

-1 łyżeczka soli

Plastry bakłażana (o grubości ok. 1 cm) umyte i osuszone, oprósz solą. Odstaw na ok. 20 minut. Następnie umyj i osusz. W ten sposób pozbędziesz się goryczy. Gruszkę obraną i umytą podziel na 6 części (kształt łódki). Podsmaż na patelni teflonowej (możesz dodać odrobinę oliwy z oliwek. Przygotowane plastry bakłażana posmaruj pesto i podsmaż (powinny ładnie się zrumienić), możesz dodać odrobinę oliwy z oliwek. Plastry bakłażana oprósz parmezanem, ułóż na każdym jeden kawałek gruszki, złóż i zepnij wykałaczką. Udekoruj świeżą bazylią.

*przepis na domowe pesto znajdziesz: http://www.sweetkitchen.com.pl/makaron-czerwonym-pesto/

wystarczy, że zmniejszysz ilość składników do 1/3 🙂 Przygotowane pesto możesz przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce.

 

Jeżeli nie spożywasz przystawki zaraz po przygotowaniu, przełóż ją do naczynia żaroodpornego i przed podaniem wstaw do rozgrzanego piekarnika na 8 min. (150 stopni).

Smacznego:)

przystawka_z_baklazanem