Pierś z kurczaka z zielonymi warzywami

Jeżeli poszukujesz ciekawego pomysłu na szybki i łatwy obiad i lubisz drób, przygotuj pierś z kurczaka z zielonymi warzywami. Tym przepisem urozmaicisz swoje menu. Zapraszam do wspólnego gotowania:)

czas przygotowania: ok. 20-25 min.

składniki (dla 2 osób):

-1 pierś z kurczaka )ok.250 g

-średni ogórek kiszony

-papryka zielona (pasek ok.5 cm, resztę wykorzystasz do sałatki)

-por ok. 5 cm

-2 plastry sera np. gouda

-oliwa z oliwek – 100 ml

-2 łyżki mąki pszennej

-2 łyżki bułki tartej

-sól, pieprz

-jajo

 

Pierś z kurczaka umyj i osusz. Przekrój na 2 części. Lekko rozbij, oprósz solą. Rozkłóć jajo. Mąkę wymieszaj z bułką tartą. Pierś z kurczaka zanurz w jajku, następnie w przygotowanej panierce. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Gdy pierś będzie złocista z oby stron, zdejmij, odsącz (użyj papierowego ręcznika). Na tłuszczu pozostałym na patelni podsmaż: paprykę pokrojoną w paseczki ok. 0,3-0,5 cm i por (cieniutkie paseczki), oprósz solą i pieprzem. Warzywa odsącz z tłuszczu. Ułóż na mięsie, dodaj plastry ogórka. Na wierzchu ułóż ser. Zapiekaj ok. 8 minut w rozgrzanym piekarniku (termoobieg 150 stopni).

Zachęcam do przygotowania sałatki:

Pokrój w paski 4 -5 liści kapusty pekińskiej, paprykę zieloną, 2 małe pomidory. Przygotuj sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta papryki ostrej, szczypta cukru, łyżeczka soku z cytryny, 1/3 łyżeczki papryki słodkiej suszonej.

Do przygotowanego dania możesz podawać ziemniaki lub frytki 🙂

Smacznego:)

danie_obiadowe

piers_z_kurczaka_z_zielonymi_warzywami