Pierś z kurczaka w cieście francuskim z żurawiną

Wyjątkowe danie, które może być przystawką, obiadem, przekąską, pomysłem na kolację dla dwojga to pierś z kurczaka w cieście francuskim z żurawiną, nadziewana serem pleśniowym. Danie zachwyca nawet wybrednych gości. Polecam połączenie delikatnego sera camembert, żurawiny i ciasta francuskiego z delikatnym, chudym mięsem z piersi kurczaka. Potrawa nie jest skomplikowana, ani wbrew pozorom czasochłonna 🙂

składniki (4 porcje)

-podwójna pierś z kurczaka (podzielona na 4 części: każdą pojedynczą pierś przekrój poziomo)

-2 łyżki suszonej żurawiny

-ser camembert (np. president)

-opakowanie ciasta francuskiego

-rozkłócone jajo

-sól

inne: papier do pieczenia

1. Pierś z kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i podziel

2. Na środku każdego plastra ułóż gruby kawałek sera pleśniowego i pół łyżki suszonej żurawiny. Zwiń, oprósz solą

3. Ciasto francuskie pokrój w paski o szerokości 1 cm, zawijaj piersi z kurczaka okrężnie pod skosem w prawo, pozostaw przerwę ok. 0,5 cm, następnie zawijaj paski w lewo, również zostawiając przerwę.

4. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 25 – 30 minut (180 stopni). Możesz przed rozpoczęciem pieczenia delikatnie posmarować rozkłóconym jajkiem.

 

opcjonalnie sos: 1 łyżka suszonej żurawiny, 120 ml wina czerwonego, łyżka miodu, odrobina sera camembert

Podawaj z lekką sałatką

pierś z kurczaka w cieście francuskim

pierś z kurczaka w cieście francuskim

pierś z kurczaka w cieście francuskim z żurawiną i serem camembert

pierś z kurczaka w cieście francuskim z żurawiną i serem camembert