Pieczona papryka faszerowana tuńczykiem i grzybami

Jesień to idealny czas na potrawy składające się z grzybów i papryki. Dzisiaj polecam opracowany autorski przepis. Pieczona papryka faszerowana tuńczykiem i grzybami z dodatkiem aromatycznych przypraw i makaronu jest alternatywą dla tak popularnej pieczonej papryki nadziewanej farszem mięsnym i ryżem. Zapraszam do wspólnego gotowania. Czas przygotowania potrawy to ok. 30 minut (łącznie z czasem pieczenia)

składniki dla 2 oób:

-2 papryki czerwone

-1/2 szklanki surowego makaronu (np. mini kokardki czaniecki lub mini muszelki lubella)

-puszka tuńczyka w oleju

-szklanka drobno posiekanych grzybów leśnych (mogą być wymieszane z pieczarkami) lub pieczarek, jeżeli nie masz grzybów leśnych

-1,2 szkl. śmietanki 30 % (płynna)

-łyżeczka masła

-ząbek czosnku

-ok. 1/2 szkl. pora pokrojonego w cienkie plasterki

-2 łyżki startego żółtego sera

-sól, pieprz, papryka ostra, tymianek

-50-70 ml oliwy z oliwek

 

inne: niewielkie naczynie żaroodporne

1.Umyj paprykę, usuń gniazdo nasienne i pestki, włóż garnka z wrzątkiem lekko osolonym i gotuj ok. 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.

2..Grzyby z dodatkiem pora i czosnku podsmaż na maśle, aż się zrumienią, wlej śmietankę, podgrzewaj, aż lekko zgęstnieje.

3.Ugotuj makaron aldente w osolonym wrzątku (ok. 4-5 min. dla drobnych makaronów) i wymieszaj z grzybami i śmietanką.

4.Dodaj odsączonego z oleju tuńczyka, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i  tymiankiem (świeżym lub suszonym)

5. Nadziewaj farszem papryki, skrop oliwą z oliwek i zapiekaj w naczyniu żaroodpornym w temp. 160 stopni ok. 20 minut (wstaw do nagrzanego piekarnika, możesz wykorzystać termoobieg). Pod 10 minutach pieczenia posyp wierzch papryki startym żółtym serem

paprykanadziewana

paprykafaszerowana

smacznego:)