Letnia sałatka z serem feta

Masz ochotę na przekąskę? A może dodatek do mięsa lub ryb z grilla? Twoje oczekiwania spełni bardzo prosta letnia sałatka z serem feta zanurzona w delikatnym koperkowo-czosnkowo-jogurtowym sosie. Czas przygotowania to zaledwie 10 minut. Łatwy i szybki przepis na lato na dietetyczną sałatkę.

 

składniki (1-2 porcje):

1 dojrzały pomidor, najlepiej tzw. malinowy (duży ok. 35 dkg)

1/2 kostki sera feta

1 cebulka ze szczypiorem

1/2 pęczka koperku

mały kubeczek jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

odrobina soli i pieprzu

1/2 łyżeczki cukru (można dodać mniej)

sałata masłowa lub lodowa – 2-3 liście

Umyj i osusz sałatę, porwij na drobne kawałki. Posiekaj szczypior i połowę koperku podanego w przepisie. Pokrój pomidora w kostkę.Ułóż na talerzu rzędami. Dodaj ser feta podzielony na niewielkie kawałki. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dopraw solą, pieprzem, cukrem (możesz zastąpić odrobiną miodu), dodaj pozostałą część posiekanego kopru. Polej sałatkę sosem i smacznego 🙂

 

salatka-dietetyczna_z_feta