Krem z pomidorów z koperkiem

 

Lato jest świetnym czasem na przygotowanie kremu ze świeżych, dojrzałych pomidorów z koperkiem. Zupę można spożywać na ciepło lub na zimno, pod każdą postacią jest równie pyszna.

składniki:

(ok. 4 porcje)

1,2  kg dojrzałych pomidorów

1 cebula

1/2 pęczka kopru

sól i pieprz

150 ml śmietanki 30 % (płynnej)

1 mała marchewka

łyżeczka masła lub 50 ml oliwy z oliwek

Pomidory umyj, zalej wrzątkiem na 1 min., następnie odlej wodę. Delikatnie zdejmij skórkę i pokrój pomidory na mniejsze cząstki. Rozgrzej tłuszcz na patelni, dodaj pomidory, podsmażaj na średnim ogniu. Gdy pomidorki zaczną puszczać wodę, przełóż do garnka, dodaj obraną i umytą cebulę, marchewkę pokrojoną, gałązkę kopru, sól, pieprz, ewentualnie odrobinę cukru (jeżeli pomidory są kwaskowe). Gotuj na wolnym ogniu ok. 20-30 min. (aż zmięknie cebula i marchew). Zblenduj, ale nie na zupełnie gładką masę. Dodaj śmietankę, ewentualnie dopraw jeszcze solą.

Podawaj z posiekanym koprem.

krem_z_pomidorow