Faszerowane udka z kurczaka

Jeżeli szukasz pomysłu  na przygotowanie obiadu lub kolacji, proponuję soczyste faszerowane udka z kurczaka, pełne pysznych warzyw.

czas przygotowania: ok. 20 minut + ok. 55 minut pieczenie

2 porcje:

-2 całe udka (najlepiej tzw. ćwiartki) z kurczaka

-łyżeczka pieprzu cytrynowego

-kostka rosołowa drobiowa

-3 łyżki oliwy z oliwek

-1,5-2 łyżeczki słodkiej papryki suszonej

-1,5 łyżeczki suszonego lubczyku lub estragonu

-1/2 marchewki (ok. 10 cm)

-por (ok. 10-12 cm)

-papryka zielona – 1/3 średniej wielkości

-4-5 pieczarek (o średnicy ok. 5 cm)

czego potrzebujesz: naczynie żaroodporne, ok. 6 -10 wykałaczek, folia aluminiowa do przykrycia naczynia żaroodpornego

1.Udka umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

2. W szerszej części udka usuń kość (nacinaj włókna mięsa wzdłuż kości i delikatnie ją usuń),  w mniejszej części udka (tzw. pałeczka) wykonaj nacięcie do kości (ok. 3 cm głębokości i 5 cm długości)

3.Warzywa umyj i pokrój: marchewkę, paprykę i por w paski o szer. 1 cm i długości ok. 5 cm, pieczarki w plasterki lub słupki – jak wolisz

4.Nadziewaj mięso przygotowanymi warzywami, możesz spiąć wykałaczkami

5.Rozpuść kostkę rosołową w 2 łyżkach oliwy z oliwek i dokładnie natrzyj mięso, następnie oprósz papryką suszoną, pieprzem cytrynowym
i lubczykiem suszonym lub estragonem

6. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, delikatnie skrop oliwą (ok. 1 łyżka), wlej 100 ml wody, naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego (160 stopni), zapiekaj ok. 25 minut, następnie zdejmij folię, piecz jeszcze ok. 30-35 minut (na tym etapie możesz wykorzystać termoobieg.

kurczak_faszerowany

kurczak_z_warzywami

Możesz mięso podawać z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi, bądź frytkami.

Smacznego