Ciasto biszkoptowe

Ciasto biszkoptowe zwykle spełnia oczekiwania wszystkich domowników. Dzisiejsza propozycja przypadnie do gustu wielbicielom ciast z kremem, którzy poszukują alternatywy dla tradycyjnego kremu i chcą zastąpić go lekką masą budyniowo – śmietankową. Mój tort biszkoptowy przygotujesz w ok. godzinę od momentu rozpoczęcia pracy 🙂

Składniki (16-20 porcji)

 

BISZKOPT:

  • 7 jaj
  • 1/2 szkl. cukru kryształ
  • 1/4 szkl. cukru waniliowego
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 125 ml oleju (ok. 1/2 szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Oddziel żółtka od białek. Żółtka delikatnie wymieszaj z olejem. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru kryształ i cukru waniliowego (możesz dodać szczyptę soli do białek).
  2. Przesiej przez sito mąką tortową i ziemniaczaną.
  3. Połącz żółtka i białka, delikatnie wymieszaj.
  4. Dodaj do masy stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia
  5. Pieczenie: 150 st. C- 25-30 min. (biszkopt powinien być złocisty pod koniec pieczenia). Pamiętaj, aby blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ewentualnie użyj formy silikonowej.

MASA ŚMIETANKOWO – BUDYNIOWA

  • 300 ml rzadkiej śmietany (30 -36%)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 0,5 litra mleka 3.2 %
  • 1 x śmietanfix dr Oetker
  • cukier (w zależności od preferowanego poziomu słodkości), ok. 2 łyżki
  • aromat śmietankowy

przygotowanie:

  1. Zagotuj 250 ml mleka z dodatkiem aromatu śmietankowego (ok. 1/2 łyżeczki), w pozostałej części rozprowadź budyń (możesz dodać cukier), dodaj do gotującego się mleka. Energicznie mieszaj, aby zapobiec pojawianiu się grudek. Wystudź
  2. Śmietanę ubij mikserem z dodatkiem śmietanfixu
  3. Połącz śmietanę i budyń przy użyciu miksera.

Wystudzony biszkopt przekrój poziomo na 2 równe części.  Rozprowadź równomiernie masę krówkową, przykryj 2 częścią ciasta, wyłóż masę śmietanowo – budyniową. Udekoruj wiórkami czekolady deserowej lub kolorową posypką do ciast.

Smacznego 🙂

ciasto biszkoptowe

ciasto biszkoptowe

ciasto biszkoptowe

ciasto biszkoptowe